Veiligheid

Veiligheid, een puntje wat altijd erg belangrijk is. Want wanneer je een nieuw product gaat gebruiken willen we dit natuurlijk altijd zo veilig mogelijk doen! Daarom heb ik op deze pagina wat tips voor een veilig gebruik van de touwproducten!

Touwhalsters

Allereerst is het belangrijk te weten dat een touwhalster van 1 stuk, stevig touw wordt gemaakt. Door de sterkte en de kwaliteit van het touw zal het niet zomaar breken. Dit is dan ook heel anders dan een normaal stal halster. Het is dan ook erg belangrijk dat je een paard niet vast zet aan het touwhalster! Mocht er wat gebeuren, raakt je paard in paniek je krijgt hem niet zomaar los.

Om die zelfde reden mag je een paard niet zonder toezicht met het touwhalster in de stal, rijbak, paddock of weide laten staan. Mocht er iets gebeuren, het materiaal breekt niet en je paard zal dan dus een groot probleem hebben!

Pasvorm touwhalster

De pasvorm of ook wel hoe het touwhalster om het hoofd van je paard hangt is erg belangrijk!
Een touwhalster is natuurlijk gemaakt voor het subtieler doorgeven van hulpen en heeft een scherpere inwerking dan een normaal stal halster. Daarnaast fugeren de knoopjes als drukpunten, je snapt natuurlijk wel dat het dan ook niet handig is als deze op een verkeerde plek inwerken.

Een touwhalster zit goed als de neusband op 2 vingers onder het jukbeen hangt (net als bij de neusriem van een hoofdstel). Op deze plek behoort het touwhalster niet te klemmen om de neus van je paard, is dit wel het geval dan is het touwhalster te klein. Ook mag het touwhalster niet (gemakkelijk) over de jukbenen van je paard kunnen glijden, dan is het touwhalster te groot! Als de neusband van het touwhalster op 2 vingers onder het jukbeen zit en je nu op het neusbeen van je paard 2 vingers tussen het touwhalster en het neusbeen kunt krijgen zit het touwhalster goed!

Ook wanneer je touwhalster goed past is het erg belangrijk dat de neusband op de juiste hoogte hangt, hangt de neusband te laag kan, bij plotseling veel druk, het vliegend neusbot van je paard breken! Extra goede reden dus om altijd te controleren of de neusband op de juiste hoogte hangt!

Veiligheidsknoop touwhalster

Een touwhalster heeft geen klip waarmee je het vast kunt maken om het hoofd van je paard, je moet dus een knoop maken om deze te bevestigen. Gewoon een knoop leggen kan natuurlijk maar het is niet lastig om een veilige knoop te maken, dus welke reden heb je om het niet te doen?

Je maakt eigenlijk een hele normale knoop, het enige verschil is dat je de knoop om de lus maakt, waardoor je de knoop makkelijk kunt los maken, vooral wanneer er meer spanning op het touwhalster is gekomen! Zie hieronder hoe je stap voor stap een veilige knoop maakt:

Touwhalster knopen

Haal het uiteinde door de lus en houdt het uiteinde in de richting van de staart van je paard. Trek vervolgens een beetje aan zodat de neusband op de goede hoogte hangt en niet scheef zit.

Touwhalster knopen

Steek nu het uiteinde terug naar achter door de lus heen die je met het uiteinde hebt gemaakt en trek de lus strak.

Touwhalster knopen

Houdt vervolgens aan de bovenkant van de lus het touw wat je er net door gehaald hebt vast zodat deze niet verschuift. Steek vervolgens het uiteinde onder je hand, achter de lus door in de richten van het hoofd van je paard, zodat er een lus ontstaat.

De knoop zit nu vast om de lus en het uiteinde wijst naar achteren! Mocht er een keer veel spanning op het touwhalster zijn gekomen waardoor de knoop erg strak is komen te zitten kun je deze makkelijk los krijgen door de lus omhoog te trekken en de knoop naar beneden te duwen. Je creëert daardoor ruimte en haalt dan zo de knoop er weer uit

Met een touwhalster rijden

Wanneer je van plan bent voor het eerst bitloos te gaan rijden, hou er dan rekening mee dat dit een hele andere werking betreft dan met bit. Zorg er dan ook voor dat je goede belgeleiding krijgt voor je bitloos op je paard stapt.

Winkelwagen